JUKEBOX /   FOTO'S

De Jukebox is onderdeel van het project Museum in de Kast van Villa Zebra. Na de succesvolle onthulling van de radio-installaties in de boekenkast van Villa Zebra, werd het project afgesloten met de de onthulling van de jukebox die Chris Mudde in opdracht van Villa Zebra voor de Mr. Van Eijckschool heeft gemaakt. Dit gebeurde op woensdag 11 april om 11.15 uur op de Mr. Van Eijckschool in Rotterdam IJsselmonde. De jukebox werd in het bijzijn van de kinderen van de school onthuld door de portefeullehouder Kunst en Cultuur van de Deelgemeente IJsselmonde, Elbert Kelholt, samen met een van de kinderen.

In 2005 voerde Villa Zebra in het kader van het Actieplan Cultuurbereik het project Museum in de kast uit. Kunstenaars werkten met kinderen uit Feijenoord aan een viertal radioreportages. In die reportages werd verslag gedaan van bezoeken aan vier Rotterdamse Musea. Medewerkers van FunX radio begeleidden de kinderen bij het maken van interviews. De installaties hebben een plek gevonden in de grote boekenkast in Villa Zebra. Op deze wijze zijn een viertal Rotterdamse musea in een kast terecht gekomen en permanent te zien en te horen in Villa Zebra. Uit de evaluatie bleek dat een vervolg gewenst was. Ook al vanwege het gegeven dat er meer dan vier musea in Rotterdam zijn en dat de boekenkast in Villa Zebra nog ruimte biedt aan vier nieuwe ‘radio’s’. Hiervoor bleek interesse te bestaan uit een andere deelgemeente, namelijk IJsselmonde.

Daarom is er in 2007 gestart met het project ‘Musem in de Kast II’ in IJsselmonde. In samenwerking met Sanne Nelissen, de cultuurscout van IJsselmonde, is er contact gelegd met de Mr. Van Eijckschool, groep 6. Deze groep is actief aan de slag gegaan in samenwerking met kunstenaar Chris Mudde.

Het project bestond uit de volgende onderdelen/bijeenkomsten:  

  1. Introductie project in Villa Zebra
  2. Educatieve medewerkers betrokken musea uitgenodigd op school om met de kinderen te praten over hun musea.
  3. Kinderen worden ontvangen bij radiostation en krijgen rondleiding, maken aankondiging en een jingle. Tevens krijgen de kinderen interviewtraining
  4. Kinderen, in vier groepjes verdeeld, gaan naar musea en interviewen directeur of conservator
  5. Op school wordt het materiaal beluisterd en ontwerpen visuele presentatie
  6. Visuele presentaties worden gemaakt voor in de boekenkast van Villa Zebra door de kinderen (radiostation heeft inmiddels de reportages gemonteerd en op CD gezet)
  7. Feestelijke opening van de radio-installaties met reportages in Villa Zebra

Op 11 april vond de laatste bijeenkomst plaats: de overhandiging van een jukebox voor de school! Ontworpen en vormgegeven door Chris Mudde, kunstenaar die het hele project heeft begeleid. Ook op deze installatie zijn de reportages van de kinderen te horen en maakt het mogelijk dat de school zelf geluidsprogramma’s toe kan voegen en zo kan bouwen aan haar eigen collectie van museumervaringen.